Αλήθεια έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι τα ανησυχητικά σημάδια υπερέκθεσης των παιδιών (6-12 ετών) μας στην τηλεόραση και τον υπολογιστή;

Παρακάτω αναφέρουμε κάποια από αυτά:
1. Πρώτο και βασικό είναι η μειωμένη προσοχή: Η εναλλαγή εικόνων προκαλεί μείωση της ενεργοποίησης των λοβών που σχετίζονται με την προσοχή. Αντιθέτως ενεργοποιούνται με καταπόνηση τα κατώτερα μέρη του εγκεφάλου προκαλώντας ευαισθησία στην παρατηρητικότητα και εκνευρισμό.

2. Έπειτα παρατηρούμε φτωχό λεξιλόγιο: όπου υπάρχουν ηλεκτρονικά μέσα έχουμε και λιγοστές ώρες συζήτησης, ελάχιστη λογοτεχνία, μηδενική συμβολική σκέψη.

3. Στη συνέχεια υπάρχει μια καθυστέρηση στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης: Δεν υπάρχει υπομονή. Εκλείπει η εγρήγορση. Αποκλείεται η «δοκιμή-λάθος». Διακρίνεται υπερβολική ανησυχία αν δεν υπάρχει ΑΜΕΣΗ λύση εκ μέρους των παιδιών μας.

4. Η μειωμένη δημιουργικότητα είναι έκδηλη ενώ:
5. παρατηρούμε υπερκινητικότητα: εξαιτίας της θέασης. Στις μικρές ηλικίες προτιμάμε να τίθενται σε εγρήγορση ταυτόχρονα έστω τρείς αισθήσεις (Θέαση/ακοή/αφή). Η σκέτη θέαση φορτίζει το ΚΝΣ (κεντρικό νευρικό σύστημα) και προκαλεί προβλήματα ΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ.

6. Επίσης, υπάρχει καθυστέρηση στην ανάπτυξη της κοινωνικότητας: η απομόνωση μειώνει τις πιθανότητες εκμάθησης Διαλόγου, Κανόνων, Χαρακτηριστικά αποδεκτής συμπεριφοράς.

7. Έτσι, η χαμηλή αυτοεκτίμηση-αυτοαντίληψη γίνεται όλο και πιο συχνή αφού δεν έχουν τα παιδιά μας τη δυνατότητα για λήψη αποφάσεων, να πάρουν ρίσκα, να υπάρξει αλληλεπίδραση, συμμετοχή.

ΑΝΤΙΔΟΤΑ σε όλα τα προηγούμενα:
• ΣΑΦΗ χρονικά πλαίσια
• ΣΑΦΗ θεματικά πλαίσια
• ΌΧΙ στα υπνοδωμάτια συσκευές
• Όχι σε χώρους όπου μαζεύεται η οικογένεια
• ΜΗΝ τρώτε κάνοντας χρήση media
• Ας κάνετε μαζί χρήση των μέσων
•Μην αφήνετε εν ενεργεία ένα μέσο ενώ κάνετε κάτι άλλο. Δείχνει αναγκαιότητα


Καραολή & Δημητρίου 1
14565, Άγιος Στέφανος
Tηλ.: 210 6216 141
Κιν.: 6984 172998, 6945 250277

Ακολουθήστε μας!
Νewsletter!