Skip to: site menu | section menu | main content

ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΘΗΣΗΣ

ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗΣ

 

 

 


ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ:

 • Ποια τα βασικά συναισθήματα;
 • Τεχνικές αναγνώρισης
 • Θετικά συναισθήματα
 • Αρνητικά συναισθήματα
 • Χειρισμός συναισθημάτων

Ποια τα βασικά συναισθήματα: είναι έξι τα βασικά συναισθήματα. Η αγάπη, η χαρά, η λύπη, η αποστροφή, ο θυμός, η έκπληξη.
Τεχνικές αναγνώρισης: ο καθρέφτης, η μίμηση, ο εσωτερικός λόγος, ο εξωτερικός λόγος.
Θετικά συναισθήματα: όλα τα παραπάνω. Ακόμα και αυτά που είναι «αρνητικά» τα χρειαζόμαστε ώστε να καταφέρουμε να αποφεύγουμε καταστάσεις.
Αρνητικά συναισθήματα: ακόμα και η αγάπη μπορεί να γίνει ένα αρνητικό συναίσθημα. Είναι η ένταση και η ποιότητα των συναισθημάτων και όχι η φύση του που το χαρακτηρίζει «αρνητικό»
Χειρισμός συναισθημάτων: αν μας κατακλύζουν τα συναισθήματα, τότε το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τα εκφράζουμε. Πολλές φορές δεν εκφράζουμε έναν θυμό. «τι έχεις σήμερα;». «Τίιιποτα». «Σίγουρα;». «Ε, ναι τώρα νοιάστηκες!!!» συνηθισμένοι διάλογοι που κρύβουν παράπονο και εφ’ όλης της ύλης τσακωμό. Ανάσα παίρνουμε μόνο όταν εκφράζουμε πριν πνιγούμε στα συναισθήματά μας.
Πώς εκφράζω συναισθήματα?? Εκφράζω βάσει της ενσυναίσθησής μου. Με άλλα λόγια, χρησιμοποιώ τις εξής τεχνικές:  

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ:
Γράφω τα συνηθισμένα μου παράπονα.
Συγκρίνω με τα παράπονα της πατρικής μου οικογένειας.  
Περίληψη:
Έχουμε μιλήσει για την ενσυναίσθηση, το φόβο και τις φοβίες, τις κακές συνήθειες, τη συστολή. Ας μιλήσουμε για την ΑΓΑΠΗ και την έκφρασή της

ΑΓΑΠΗ: ο ορισμός της μας έχει δυσκολέψει. Συνήθως ορίζεται ως η φροντίδα προς κάποιον ή κάποιους. Επίσης, η αποδοχή προς κάποιον. Η αποδοχή σημαίνει πως συμφωνώ με κάποιον, αμοιβαία, δεν έχω βλέψεις να τον αλλάξω. Η αγάπη είναι ότι το εκτιμώ κιόλας το διαφορετικό!
Η καλή και διαρκείας σχέση (γονική ή ερωτική) έχει στη βάση της την έννοια να κάνω τον σύντροφό μου να νιώθει όμορφα. Η αγάπη έχει απόλυτο χαρακτήρα..ας είμαστε απόλυτοι σε αυτό, λοιπόν.
Η εμπιστοσύνη και η υπομονή είναι σημαντικά στοιχεία για την εγκαθίδρυση της αγάπης. Στις δυσκολίες το σημαντικότερο είναι να υπάρχει το «εμείς» και όχι το «εγώ». Σε αυτό το σημείο, ακριβώς, έρχεται η ανάγκη της ελπίδας και της διαφάνειας.
Πολλές φορές η αγάπη προς τα παιδιά μας συνδέεται με την ρομαντική αγάπη. Συνήθως στα πρώτα χρόνια του παιδιού μας. Σίγουρα, αυτό είναι πανηγυρικό στο «ζευγάρι» γονέα-παιδιού αντίθετου φύλου.
Έρευνες έδειξαν ότι το ζευγάρι γονέα-παιδιού ενισχύεται όσο μεγαλώνει η εμπιστοσύνη και οι κοινές μνήμες (όπως και στη ρομαντική σχέση). Όταν ένας άνθρωπος είναι γονέας είναι πιο ρομαντικός σύντροφος από ότι αν δεν είναι γονέας. Το πιο συχνό μας «λαθάκι» είναι ότι διαφοροποιούμε τη ρομαντική αγάπη από την συζυγική καθώς και το ότι ο βασικότερος ρόλος μας «πρέπει» να είναι του γονέα.
  
Γονική Αγάπη:
Ένα είναι το μυστικό: να λέμε Σε αγαπώ στα παιδιά μας!
Να έχουμε μικρές τελετουργίες με τα παιδιά μας….ένα «ραντεβού» πριν κοιμηθούν, μια κρυφή δική μας χειρονομία κα.
Ας μην χάνουμε ευκαιρίες να δείχνουμε στα παιδιά μας ότι τα αγαπάμε.
Καταλαβαίνουμε τις ανάγκες, υποστηρίζουμε τις αποφάσεις τους, δεχόμαστε τις προτιμήσεις τους.
Αδελφική αγάπη:
Ο καλύτερος σύμμαχος
Ο συνεργάτης στους πιο δύσκολους καιρούς.
Μια σχέση που αντέχει στον χρόνο
Εμπιστοσύνη και μοίρασμα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά.
Φιλική αγάπη:
Είναι ό,τι ο αδελφός και η αδελφή…  

References: 
 Leckman JF,,  Mayes LC, (1999). Preoccupations and behaviors associated with romantic and parental love. Perspectives on the origin of obsessive-compulsive disorder. Child Adolescent Psychiatric, 8(3), 635-65.Driscoll, R, Davis, K.E.,  Lipetz, M. E., (1972). Parental interference and romantic love: The Romeo and Juliet effect. Journal of Personality and Social Psychology, 24(1), 1-10.
http://love.ygoy.com/love-basics/top-10-definitions.php

 

 

ΡΟΛΟΣ ΠΑΤΕΡΑ: 

Η εμπλοκή του πατέρα δίνει : 

 • Καλύτερη συγκέντρωση
 • Σαφέστερη αυτοεικόνα
 • Τόνωση αυτοπεποίθησης
 • Πιο καλή σχολική επίδοση

Εμπλοκή πατέρα:

 • Είτε ο βιολογικός είτε όχι, εμπλοκή θεωρείται η καθημερινή ενασχόληση της πατρικής φιγούρας με τα παιδιά. Ας μην αρκούμαστε στη μεταφορά των παιδιών από και προς κάποια δραστηριότητα..ας έχουν προσωπικά και μικρά μυστικά.

ΑΤΖΕΝΤΑ:
Ας δούμε ποιες δραστηριότητες θα δοθούν στον πατέρα σήμερα:

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ:
Χωρίστε τη σελίδα σας στη μέσα. Από αριστερά ας γράψουμε τι κάνει το παιδί. Από δεξιά με ποιόν κάνει αυτές τις δραστηριότητες. Για παράδειγμα: πισίναà γιαγιά.
Τέλος ας τσεκάρουμε τι θα μπορούσε ο πατέρας να αναλάβει.
Ακολουθεί συζήτηση.  
Tips για μπαμπάδες:

 • Ας ακούν προσεκτικά και ας συνομιλούν τακτικά με τα παιδιά τους
 • Ας δώσουμε χώρο στα παιδιά να εκφράζουν απορίες όποιου τύπου
 • Βασικό στοιχείο είναι να ΜΗΝ δώσουμε προσωπικές πληροφορίες σε ό,τι αφορά τις προσωπικές σχέσεις μας (με σύντροφο). Αλλιώς, κυρίως στην εφηβεία, θέλουμε το προσωπικό παράδειγμα.
 • Ας θυμηθούμε ότι τα παιδιά μιμούνται. 

αρχή σελίδας

επόμενη σελίδα

 

 

Αρχική|Δραστηριότητες|Ο χώρος μας|Επικοινωνία

© 2010 Κέντρο Μάθησης & Εξέλιξης